Så rengör du dina rostfria ytor

Rostfritt stål är lätt att göra rent. Den rostfria ytan är ett vanligt material inom livsmedelsindustrier och den porfria ytan gör det svårt för bakterier att få fäste och överleva. För att hantera hårt fastsittande beläggningar räcker det vanligtvis med såpa eller diskmedel. För att undvika vattenfläckar rekommenderas det att ytan torkas torr och att använda en mjuk tvättsvamp/mikrofibertrasa. För att få bort riktigt tuff kalkavlagring kan det krävas 25 % vinägerlösning, låt verka en stund och rengör därefter med vatten och trasa. För att ta bort limrester krävs alkoholhaltiga lösningsmedel eller aceton. Bikarbonat biter mot kafferester och sodalösning fungerar mot te.

Rengöringsmedel för metallytor som innehåller silikonolja kan underlätta rengöringen, dock förhindrar det inte uppkomst av ny smuts. Silikonoljan kan lätt tas bort med såpvatten. Med kloridfria fönsterputsmedel kan du putsa ytan för att få en fin finish och glans.

Tänk på att vara försiktig med vissa produkter eftersom en del av dem är direkt olämpliga att använda på rostfria ytor. Läs gärna artikeln ”Att tänka på för att undvika repor”.